Hrady.cz
Původní dřevený kostel z poč.14. st., na zděný barokní přestavěn r.1679, opravený r.1768. Do dnešní podoby rozšířen v první pol.19.st. V l.1974–75 generální oprava kostela a další opravy v l. 1999–2002. U vchodu na hřbitov kopie sochy krále Davida.
Kostel sv. Jana Křtitele ve Rtyni v Podkrkonoší
Celkový pohled na kostel a dřevěnou zvonici
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Rtyně v Podkrkonoší je město v severovýchodních Čechách,15 km severozápadně od Náchoda a 20 km jihovýchodně od Trutnova. Rtyně leží při silnici I/14 vedoucí z Trutnova do Náchoda. Ve Rtyni jsou také dvě vlakové zastávky na trati 032 mezi Trutnovem a Jaroměří.
Rtyně byla dějištěm selského povstání v roce 1775, které vedl zdejší rychtář Antonín Nývlt Rychetský.
Rtyně se prvně písemně připomíná v roce 1367. Statut města získala v roce 1978 a v roce 1996 jí byl udělen městský znak a prapor.
Kostel se nachází při výjezdu z města směrem na Červený Kostelec a Náchod. Okolo kostela se rozkládá starý rtyňský hřbitov.

historie

Původní gotický, ještě dřevený kostel sv. Jana Křtitele byl vystavěn počátkem 14. století. K roku 1350 uváděn jako plebánie, měl svého kněze. Za husitských válek roku 1421 byl kostel vypálen Slezany. Po skončení husitských válek byl opraven opět jako dřevěný. Na zděný barokní byl kostel přestavěn roku 1679 a roku 1768 opravován a tehdy byl vestavěn chór s varhanami. Do dnešní podoby rozšířen v první pol. 19. století. Pod kostelem byla v roce

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 6.10. 2007

popis

Farní kostel sv. Jana Křtitele je jednolodní chrám s pravoúhle zakončeným presbytářem, se dvěma sakristiemi a se vstupní předsíní na západní straně. Presbytář a sakristie jsou valeně překlenuty, loď je plochostropá, kruchta dřevěná. Hlavní oltář pochází z druhé poloviny 17. století, obnovený roku 1908. Oltářní obraz sv. Jana Křtitele od Gustava Vacka pochází z roku 1864. Ranně barokní dřevěná polychromovaná kazatelna je z konce 17. století. Pod

Trutnov  (TU)
    Rtyně v Podkrkonoší