Hrady.cz
František Josef Pachta z Rájova zahájil r.1742 stavbu zámku. K zámecké budově kolem r.1770 přistavěna boční křídla. Dochovala se polooválná trojkřídlá budova se středním pavilonem a rozlehlá zahrada s několika barokními plastikami.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Bezno leží na silnici č. 16 Mladá Boleslav - Mělník, asi 13 km od Mladé Boleslavi. Odtud i z Mělníka je obec dostupná autobusy.
V okolí najdeme v obci Jizerní Vtelno zámek Nový Stránov. Další zajímavost v okolí je železniční most v Krnsku, dlouhý 152 m, vysoký 27 m a široký 5 m. Tento železobetonový viadukt je z roku 1924 a leží na trati Praha - Mladá Boleslav.
10.1. 2006

historie

V písemných pramenech se Bezno objevuje již velmi záhy v letech 1050 a 1088. Roku 1369 se pak uvádí Bohuněk z Libiše a Bezna a o dva roky později je zmiňován jako majitel tvrze zvané Velký dvůr. Vlastnické majetky v prostoru současné obce byly ve druhé polovině 14. století již poměrně složité a podíly zde kromě vladyků z Bezna vlastnily i další zemanské rodiny z Libiše, Kováně a Haček či páni ze Zvířetic, takže zde existovalo několik dalších

Mladá Boleslav  (MB)
    Bezno