Hrady.cz
Dřevěná zvonice byla postavena asi v letech 1592–1594. Polygonální stavba na zděném základě. Na osmiboké kamenné podezdívce stojí dřevěná stavba. Zvonice je pokrytá dřevěnými šindeli. Uvnitř zvonice jsou umístěny tři zvony.
Zvonice ve Rtyni v Podkrkonoší
© Pavel Vítek 9/2007
Graficke pismenko Rtyně v Podkrkonoší je město v severovýchodních Čechách,15 km severozápadně od Náchoda a 20 km jihovýchodně od Trutnova. Rtyně leží při silnici I/14 vedoucí z Trutnova do Náchoda. Ve Rtyni jsou také dvě vlakové zastávky na trati 032 mezi Trutnovem a Jaroměří.
Rtyně byla dějištěm selského povstání v roce 1775, které vedl zdejší rychtář Antonín Nývlt Rychetský.
Rtyně se prvně písemně připomíná v roce 1367. Statut města získala v roce 1978 a v roce 1996 jí byl udělen městský znak a prapor.
Zvonice se nachází vedle kostela při výjezdu z města směrem na Červený Kostelec a Náchod.

historie

Dřevěná zvonice se nachází na hřbitově na západní straně kostela. Z rozboru vzorků dřevěné konstrukce vyplývá, že byla postavena asi v letech 1592–1594. Jedná se o polygonální stavbu na zděném základě. Na osmiboké kamenné podezdívce stojí dřevěná stavba ve tvaru komolého jehlanu s čtyřbokým krytým ochozem zvonového patra. Stavbu završuje neobyčejně štíhlá vysoká střecha. Zvonice je pokrytá dřevěnými šindeli, obnovenými v roce 1971. Uvnitř

Pavel Vítek - zdroj - Karel Kuča, ČESKÉ, MORAVSKÉ A SLEZSKÉ ZVONICE, nakladatelství Libri, 2001, 6.10. 2007

Trutnov  (TU)
    Rtyně v Podkrkonoší