Hrady.cz
Pomník mistra Jana Husa, který byl na Staroměstském náměstí odhalen v roce 1915 k 500. výročí upálení Jana Husa v Kostnici.
Pohled na pomník mistra Jana Husa ze Staroměstské radnice.
Graficke pismenko Pomník mistra Jana Husa se nachází na Staroměstském náměstí. Autorem je Ladislav Šaloun (architektonická spolupráce Antonín Pfeiffer, kovolijecké práce provedla brandýská firma Srpek). Pomník byl na náměstí odhalen v roce 1915 k 500. výročí upálení Jana Husa v Kostnici. Pomník z kamene a bronzu patří k nejvýznamnějším secesně symbolistním pracím českého monumentálního sochařství. Hlavní postavou na pomníku je Mistr Jan Hus nad dohořívající hranicí, který hledí k hlavnímu husitskému chrámu P. Marie před Týnem. Dále skupiny lidu, bojovníků s pavézou a cepem a proti je skupina pokořených lidí, představující exulanty v době ...
Miroslav BITTER, 2.10. 2007

pomník, památník