Hrady.cz
Hrad z něhož se dochovaly pouze terénní nerovnosti vznikl asi na přelomu 13.-14.století. Roku 1425 byl dobyt východočeskými husity, po druhé byl hrad dobyt roku 1457 vojskem krále Jiřího z Poděbrad. Roku 1495 se uvádí jako pustý a zaniká.
Přístup k hradu od severovýchodní strany
Graficke pismenko Hrad Rychmeberk, ze kterého se dochovaly pouze terénní konfigurace se nachází na západním okraji obce Liberk, která leží cca 6 km severovýchodně od Rychnova nad Kněžnou. Doslova pár kroků od místa hradu se nachází pěkný dřevěný barokní kostelík sv. Petra a Pavla. Do Liberka je nejjednodušší cesta z Rychnova nad Kněžnou po silnice II. třídy č. 318 ve směru na Zdobnici. Nedaleko lze navštívit další hrady pod Orlickými horami - Pěčín, Skuhrov nad Bělou nebo Nový Hrad (Klečkov).
Jan Švejkar, 6.1. 2008

historie

Hrad Rychmberk vznikl v souvislosti s kolonizací horního toku řeky Kněžny. Tuto oblast kolonizovali na popud krále Přemysla Otakara II. příslušníci moravského rodu Drnholců, kteří u dříve začali s kolonizací povodí Tiché Orlice od poloviny 13. století. Hrad se stal centrem kolonizovaného panství a jeho zakladatelé přijali přídomek páni z Rychmberka. Vznik hradu je opřen do nejasností. Hrad pravděpodobně vznikl na přelomu 13.- 14. století,

Jan Švejkar, Zdroj:Musil, František, Svoboda, Ladislav, Hrady, zámky a tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Ústí nad Orlicí, 1998, Sedláček, August, Hrady, zámky a tvrze Království českého, díl II. Hradecko, 1882, 16.3. 2008

Rychnov nad Kněžnou  (RK)