Hrady.cz
Snad původně románský kostel přestavěný po roce 1300. Další úpravy prováděny ve 2. pol. 19. stol. Jako zakladatel kostela je uváděn Rudolf se Zbraslavic.
Farní kostel sv.Vavřince ve Zbraslavicích. Foceno: listopad 2008.
Kostel založen koncem 12. stol. asi 1278, nvlevo stará škola postavena v roce 1864 místním stavitelem Dvořáčkem, na místě starého hřbitova.
Ke kostelu se dostanete velmi snadno od vlakového nádraží asi 1 km nebo od autobusové zastávky přímo na náměstí.
Dominik Šipr, 29.9. 2007

historie

Kostel sv. Vavřince je v jádru románská stavba ze 12. stol. Skutečné stáří kostela není jednoznačně potvrzeno. Z původní stavby se dochovala pouze část zdi lodi z lomového kamene. Jiné zdroje datují kostel do roku 1220 snad podle letopočtu objeveného v 19. stol. nad kazatelnou, který však nebyl jednoznačně čitelný. Jako zakladatel kostela je také uváděn Rudolf se Zbraslavic (13. stol.). Kostel je písemně připomínán snad roku 1278 a na přelomu

popis

Původně románský kostel ze 12. století přestavěný goticky po r. 1300, potom ve 2. pol. 19. století. Raně gotický presbytář, barokní jižní oratoř, pozdně gotická věž zvýšená v roce 1767. V presbytáři křížová žebrová klenba, v závěru paprsčitá s figurálními konzolami s heraldickými svorníky (znaky rodu ze Zbraslavic). Zařízení kostela je novogotické.

Kutná Hora  (KH)
    Zbraslavice