Hrady.cz
Jeden z nejvýznamnějších dochovaných mostů předbělohorského období v Čechách. Kamenný most z let 1600 – 1604 je dílem italského stavitele Ettora de Vaccani.
most přes mlýnské rameno
Graficke pismenko Most najdete pod zámkem. V jeho bezprostřední blízkosti stojí zajímavá budova Velkého mlýna – svého času mejvětšího mlýna v Čechách a bývalý zámecký pivovar.
Milan Caha, 18.9. 2007

historie

Přechod přes Labe hrál v dějinách Brandýsa a Staré Boleslavi vždy důležitou roli. První most v oblasti budoucího Brandýsa byl dozajista dřevěný a chránily jej dva opevněné opěrné body – Nižší a Vyšší Hrádek. Jeho přesnou polohu však neznáme. V renesanční době – okolo roku 1569 – byl pod zámkem, poněkud výše proti proudu, postaven most kamenný. Na ten navázal v roce 1604 dvouobloukový most přes mlýnské rameno. Most přes hlavní tok se nedochoval,

Milan Caha, (Dušan Josef: Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2002), 18.9. 2007

most
     Praha-východ  (PH)