Hrady.cz
Malá, ale zajímavá kaple z r. 1738 postavená na místě, kde zemřel bl. Podiven, služebník sv. Václava. V 18. stol sloužila jako prachárna. V r. 1878 byla obnovena a opět vysvěcena. Kaple je připisována K. I. Dientzenhoferovi a fresky V. V. Reinerovi.
Graficke pismenko Kaple (snad dle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera) byla postavena v roce 1738. Koncem 18. století byla prodána brandýskému panství a užívána vojenskými úřady jako prachárna. V roce 1878 byla darována kapitule, obnovena a opět vysvěcena.

Přestože se jedná o malou stavbu, byla původně vybavena řadou uměleckých děl. Na stropě je freska z roku 1741 připisovánou Václavu Vavřinci Reinerovi, v bočních kaplích od Jana Petar Molitora. V kapli byl oltář s obrazem sv. Benedikta z poloviny 17. a obrazy Jana Václava Spitzera z poloviny 18. století. Vzhledem k technickém stavu stavby však bylo vnitřní vybavení odvezeno.
Milan Caha, zdroj: Průvodce památkami Brandýsa a Boleslavi a www.staraboleslav.com, 16.9. 2007

Smrt bl. Podivena
    Kaple nahradila boží muka, která byla postavena na místě mučednické smrti služebníka sv. Václava, bl. Podivena, zabitého stejnými vrahy jako jeho pán. Mrtvola pak podle legendy několik roků visela na místě jeho smrti na stromě, aniž by se rozkládala nebo ji oklovali ptáci. Kolem stromu se začaly dít zázraky, a tak byly Podivenovy pozůstatky převezeny do Prahy a pochovány nedaleko sv. Václava v kostele sv. Víta.

Praha-východ  (PH)
    Stará Boleslav