Hrady.cz
Na místě zámku stávala původně tvrz, na renesanční zámek přestavěná v 17.stol. barokně upraven ve stol. 18. V druhé pol. 20. století přestavěn na domov důchodců. Přes původní příkop k zámku vede barokní most.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 09/2007
Graficke pismenko Obec Hostim leží 9 km východně od Moravských Budějovic a 20 km severně od Znojma. Obec leží asi 5 km vpravo při jízdě po silnici č. I/38 Z Moravských Budějovic do Znojma.
Zámek najdeme v centru obce. Je v něm umístěn domov důchodců a veřejnosti není přístupný.

historie

První písemná zmínka o obci Hostim je z roku 1322. Původně zde stávala tvrz, kterou vybudovali vladykové z Bukoviny v první polovině 14. století. Stavitelem byl nejspíše Heřman z Bukoviny, jenž se po Hostimi od roku 1325 psal. Po roku 1417 přešlo zboží na Jana Vajtmilnara ze Žerotic. A buď Vajtmilnarové, nebo pozdější majitel Hynek Bítovský z Lichtenburka nechali tvrz pozdně goticky přestavět. Zdeněk Bítovský z Lichtenburka prodal roku 1563

Pavel Vítek - zdroj - Miroslav Plaček, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Nakladatelství Libri 2001, 15.9. 2007

popis

Původní tvrz měla tvar pětiúhelníku, obklopeného hradbou, příkopem a valem. Rovněž v základech a sklepeních zámku jsou zbytky původní gotické stavby tvrze. Renesanční úpravy přeměnily stavbu zámku v lichoběžníkový půdorys. Přes příkop s valem vede barokní most. V severozápadním koutě nádvoří byla vyhloubena studna. Novodobé úpravy z druhé pol. 20. století, kdy byl zámek přestavěn na domov důchodců, postihly především interiéry zámku a

tvrz přestavěná na zámek
     Znojmo  (ZN)