hrad Purkhybl

Burghübl
Zaniklý hrádek z roku 1534 vystavěný v souvislosti s hornickou činností v oblasti. Od roku 1561 se uvádí jako pustý.
Source soubor nebyl vytvoren!Source soubor nebyl vytvoren!Source soubor nebyl vytvoren! Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Hrádek Purkhybl nemusíte hledat marně, jak se uvádí výše (a jak se napoprvé přihodilo i mně). Pokud přicházíte či přijíždíte směrem z části obce Čistá v Krkonoších do Černého Dolu (tj. směr od Rudníku, Trutnova apod.), bezprostředně za dopravní značkou označující začátek obce "Černý Důl" je po levé straně stará, neprovozovaná továrnička Menšík. Naproti továrně (u níž se dá parkovat) přes silnici je několik domků, nad nimiž se "tyčí " skalnatý ostroh - a to je i místo, kde stál Purkhýbl. Ostroh byl před nějakou dobou vyčištěn od náletových dřevin, ty se zde však opět ujímají vlády, takže doporučuji návštěvu co nejdřívější. Zbytky hrádku lze ...
Jan Kořán, 29.8. 2006

historie

V trhových smlouvách panství Vrchlabského připomíná se r. 1534 Purkhybl a r. 1561 Purkhybl zámek pustý. Nesnadno jest polohu jeho vyhledati. Neb. Ant. Malochovi povídáno od jedněch, že je to tvrziště mezi Švarctálem a Maršovem, od jiných, že jest to skála na hoře lesem porostlá asi půl čtvrti hodiny od kostela Švarctálského; lidé prý tomu místu říkají Burghübl a povídají, že tu hrad stával. Jméno samo svědčí o tom, že se již v 16. věku pravé

August Sedláček V./236, 18.12. 2005
    Pátrání po ztraceném hradu
    O tom, že kdysi ve východních Krkonoších stával hrad zvaný Purkhybl, se dozvídáme teprve v 16. století, kdy byl již opuštěn. V písemných pramenech se s ním od té doby sice setkáváme hned několikrát, nikoho však nenapadlo, jaký vůbec bude problém jeho místo nalézt. Jedním z prvních, kdo se o Purkhyblu zmiňoval, byl roku 1830 Johann Lamb. Ale ani on ve svém popise vrchlabského panství neměl jistotu přesné polohy. Jen se vyjadřoval v tom smyslu,

Přemysl Špráchal, Božena Sedláčková (INFORMAČNÍ CENTRUM ČERNÝ DůL), 22.8. 2006

Pověsti o hradu
    Paví hrad Jedna ze zajímavých pověstí hovoří o pevnosti stojící na místě dnešního Purkhyblu. Zdejší urozená paní prý chovala spousty nádherných pávů, které pravidelně vodila ke koupeli do blízkého Smrčinového potoka. Tomuto údolí se proto začalo říkat Paví údolí – Pfauenzahl, Pfauenthall. V erbovní symbolice páv představoval symbol přepychu, bohatství a nadřazenosti. Paví chvost býval často dosazován do klenotu erbovního znamení. Poklad v

Přemysl Špráchal, Božena Sedláčková, 21.6. 2006

zaniklý