Hrady.cz
Gotická tvrz ze 14. stol., zřejmě postavená pány z Police, po roce 1542 ztratila svou obytnou funkci. První zmínky z let 1496 a 1511. Dochovala se obdélná obytná věž a část příkopu. V současnosti slouží jako sýpka.
Oponešická tvrz
Graficke pismenko Historie oponešické tvrze sahá pravděpodobně až do druhé poloviny 14. století – po Oponešicích se píše v roce 1351 Vilém, od roku 1360 zase Nevhlas, toho přídomku používali i další pánové z Police. Až v roce 1496 se mluví o Janu z Oponešic v souvislostí s místní tvrzí. Písemně je doložena také k roku 1511, kdy ji i s obcí Ctibor z Batelova prodal Bohušovi z Čechtína. Ten tu sídlil až do roku 1542, kdy byly Oponešice připojeny k Budkovu a v areálu tvrze byl postaven vrchnostenský dvůr. Tvrz byla několikrát přestavována a od poloviny 16. století do současnosti slouží jako sýpka. Nachází se v areálu továrny a je ve velmi neutěšeném stavu.
Marek Pouzar, 2.9. 2007

popis

Protáhlý pahorek tvrziště (cca 30 x 22 metrů) obkružoval 20 metrů široký příkop, dodnes až 3,5 metru hluboký, znatelný je na severu a východě. Z valu zbylo jen jeho východní ukončení, kde je vykopán sklep. Zachovalá obytná obdélná věž má 1,5 metru silné zdi, je obdélná o velikosti 8,2 x 11,4 metru. V přízemí, v patře a částečně i v druhém patře se dochovalo kamenné zdivo. Stavba nejvíc utrpěla při přestavbě na sýpku, ale mezi přízemím a prvním

Ivka (Miroslav Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001), 9.9. 2007

Třebíč  (TR)
    Další tvrze