tvrz Mokřany

Klenov, Klenové
Narušené tvrziště v osadě Klenové u Lojovic. Tvrz vybudovali zřejmě mokřanští vladykové ve 14. století, ale nakonec bylo zboží připojeno k sousedním Lojovicím. V roce 1509 je již zmíně pouze v Mokřanech tvrz pustá.
Tvrziště Mokřany
Pahorek a příkop.
Graficke pismenko Narušené tvrziště Mokřany se nachází ve svahu nad potokem za domy č.p.11 a 12 v osadě Klenové. Nejlepší přístup je klesnout po vlastně jediné cestě v Klenovém až do údolí potoka a pak se vydrápat po zarostlém svahu k zadní části parcely domu čp. 12, kde se nachází tvrziště.
6.9. 2007

Střípek historie:
    Tvrz vybudovali pravděpodobně mokřanští vladykové ve 14. století. V roce 1398 jsou zmíněni vladykové Bušek a Ješek z Mokřan. Již v roce 1410 však část Klenové s tvrzí držel Beneš z Řepčic. Poté se vystřídalo několik majitelů a v druhé polovině 15. století byly Mokřany a Klenové připojeny k sousedním Lojovicím. V roce 1509 je za Petra Břízského z Břízy připomína již jen "v Mokřanech tvrz pustá".
    Encyklopedie českých tvrzí, II.díl, ARGO, Praha 2000, 6.9. 2007

popis

Tvrziště má obdélný tvar o rozměrech 18 x 20 metrů. Z východní a západní strany je obklopeno příkopem, ze severní strany – v největším srázu – je příkop v náznaku rovněž dochován. Jižní část je zavezena navážkou. Archeologický výzkum dosud neproběhl.

Praha-východ  (PH)
    Další tvrze