Hrady.cz
Přírodní skalní útvar vzniklý zvětráváním v oblasti Labských pískovců Česko-saského Švýcarska na turistické značce.
Graficke pismenko Malá Pravčická brána je malou obdobou své velké sestřičky a stejně jako ona vznikla zvětráváním pískovce. Šířka je 3,3 m, výška 2,3 m a hloubka 1 až 1,5 m. Horní oblouk je 5 až 10 metrů nad úpatím. Výhled je dnes z větší části zakrytý vzrostlými stromy.

turistické

Malá Pravčická Brána (390 m n. m.) je přírodní pískovcový útvar, který se nachází 2 km na sever od Vysoké Lípy. Výška oblouku 2,3 m, šířka 3,3 m. Po značené turistické stezce můžeme po 1 km navštívit loupežnický hrad Šaunštejn a dál potom pokračovat další 1 km na Pravčickou bránu.
    Lenka Martinková, 23.8. 2005
    Nedaleko Saunšteina v chráněné oblasti Labské Pískovce můžete objevit pískovcový skalní útvar nazývaný malá Pravčická brána. Z Vysoké Lípy se vydejte po žluté turistické cestě a na rozcestí pokračujte dále po červené.

přírodní scenerie
     Děčín  (DC)