Hrady.cz
Původně gotický kostel založen snad před r. 1350, dnešní podobu získal v r. 1533. Později opakovaně opravován. Jedná se o zajímavou roubenou stavbu s podélnou dispozicí. U hřbitovního kostela hranolová renesanční zvonice z roku 1555.
kostel a zvonice
Graficke pismenko Obec Slavoňov s roubeným kostelem sv. Jana Křtitele, hřbitovem a zvonicí se nachází zhruba 4 kilometry od Nového Města nad Metují. Cestou z Nového Města nad Metují stojí za pozornost zejména zbytky hradu Výrov s Juránkovou vyhlídkou na město, kterému se právem přezdíva Český Betlém (Nové Město nad Metují), a také pozoruhodný je pohled ze silnice směrem na Slavoňov, kdy věž kostela Nejsvěteší Trojice na Husově náměstí přesně zakrývá zámeckou Novoměstskou věž.
Do Slavoňova se dá pěšky dostat po modrém turistickém značení, které vede přes Nové Město nad Metují, Rezek, Blažkov až do Slavoňova.
Kostel je otevřen vždy o nedělních bohoslužbách od 9 hodin, jinak je do interiéru kostela náhled možný pouze přes mříž.
Ivo Dvořák, 20.8. 2007

historie

V obci původně stával starší gotický kostel, o kterém pochází první písemné zmínky z 2. poloviny 14. století, avšak kostel byl dosti poškozen za husitských válek, a tak se nám původní kostel nedochoval. O existenci tohoto kostela vypovídá i pečeť uložená v Národním muzeu v Praze. Současný roubený kostel sv. Jana Křtitele pochází z roku 1533, kdy byl za přispění bohatých rolníků z blízké obce Blažkova postaven šlechticem a jeho synem Janem

Náchod  (NA)
    Slavoňov