Hrady.cz
R.1323 se připomíná opevňování města a snad i stavba hradu. R. 1516 získal Nový Bydžov Vilém z Pernštejna a hrad přestal sloužit svému účelu. R. 1526 se připomíná panský dům, ten zanikl snad za třicetileté války. Místo, kde stával, je pokryto městskou zástavbou.
Graficke pismenko Nový Bydžov vznikl před r. 1305, kdy byly z podnětu krále Václava II. funkce staré trhové vsi, nynějšího Starého Bydžova, přeneseny na příhodnější místo k řece Cidlině. Toto nové místo mohlo být lépe opevněno a bylo výhodnější i z hlediska provozování obchodu. Již krátce po svém založení bylo město (ještě za krále Václava II.) zastaveno a znovu vyplaceno r. 1311 králem Janem Lucemburským. Jako komorní město bylo podřízeno městu Hradci Králové a správu zde vykonával hradecký purkrabí. V té době došlo k většímu opevňování města a snad i ke stavbě hradu, který se poprvé připomíná snad již r. 1323. Z výhod královského města se Nový ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (doplněno redakcí), 24.2. 2006

zaniklý
    není známo