Hrady.cz
Veřejnosti nepřístupný jeskynní systém nedaleko Staré Rasovny objevený jeskyňáři v roce 1964, délka cca 1700 metrů, částečně zaledněný. Průzkum stále probíhá.
Jeskyně Piková dáma
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Jeskyně se nachází asi 1 km jižně od obce Holštejn, nedaleko Staré Rasovny, kde se ztrácí říčka Bílá voda. Místo leží při červené turistické značce mezi obcemi Ostrov u Macochy a Holštejn.
Ivo Rozehnal, 16.8. 2007

historie

Starý ponor nedaleko Staré Rasovny byl roku 1964 hlouben jeskyňáři. Ti ve 14 m hloubce vnikli do propasťovité chodby a objevili krápníkovité prostory. Unikátní je, že některá místa jsou i zaledněna. Povodňový prostor Bílé vody byl nalezen 61 m pod povrchem. R.1968 bylo zjištěno spojení s jeskyní Spirálkou suchou cestou a v r. 1979 i cestou mokrou. Délka jeskynního systému dnes činí asi 1700 m. Jeskyně Piková dáma je stále prozkoumávána.

popis

Jeskyně Piková dáma v Moravském krasu je nepřístupná veřejnosti. Vstup v lese vypadá jako studna a zamezuje nepovolanému vniknutí. Jeskynní systém úzce souvisí s jeskyněmi Staré rasovny, které bývají zaplavovány říčkou Bílou vodou, která se tu ztrácí.

přírodní scenerie

Blansko  (BK)