Budkovany

zaniklá ves
Zaniklá ves v katastru obce Jedovnice mezi rybníkem Budkovan a lesem jižně od něj. Založena v pol. 13. stol., zaniklá požárem mezi lety 1437–1464. Dochovaly se relikty 3 stavení a studánky při jižní hrázi rybníka a jednoho u lesa nad rybníkem.
pohled na hráz Budkovanu
v prostoru vpravo od cesty objevil E.Černý stopy po třech staveních bývalé vsi
Graficke pismenko Zaniklá středověká ves Budkovany leží nad dnešním budkovanským rybníkem, cca 2 km jihovýchodně od městečka Jedovnice, v nadmořské výšce 470–495 m. Na existenci dávno zaniklé vsi dodnes poukazuje název rybníka – Budkovan, který leží v těsné blízkosti zaniklé vsi. Ves je lokalizována při západním okraji hráze rybníka Budkovanu, kde jsou patrné stopy po 3 staveních a dále v dnešní polní trati svažující se od okraje lesa na jihu, k rybníku Budkovanu na severu. Ves měla zvláštní teréní utváření, čímž se společně s další zaniklou vsí Vilémovem liší od ostatních zaniklých osad v Moravském krasu. V roce 1960 se dr. E. Černému podařilo lokalizovat ...
Ondřej Štěpánek, 1.3. 2008

historie

Ves Budkovany (v archivních pramenech psány také jako „Budkovan“ – 1371 nebo „Bukowany“ – 1437) byla součástí holštejnského dominia. Má se za to, že ves byla založena Bohušem nebo Hartmanem z Ceblovic na Jedovnicích, (předkové pánů z Holštejna) v druhé polovině 13. století V prvním výčtu osad holštejnského dominia z roku 1349 nejsou Budkovany sice uvedeny jako Budkovany, název vsi byl tehdy pravděpodobně německý a usuzuje se, že je zde ves

popis

Nejzřetelnější terénní pozůstatky po vsi lze spatřit v prostoru mezi dnešní polní cestou a jižním okrajem rybníka Budkovanu, kde se dochovaly čtyři relikty stavení v podobě okrouhlých nevysokých vyvýšenin. Nedaleko odtud se při hrázi nachází též studánka, ktere je zřejmě pozůstatkem po dřívější studni. Další pozůstatek stavení lze spatřit až při okraji lesa nad rybníkem. Tento je však ve tvaru čtverce, nahoře s centrální vkleslinou, o straně

Ondřej Štěpánek, 2.3. 2008

Blansko  (BK)