Hrady.cz
Jedno až dvoupatrový zámek vystavěný baronem Janem Mundym v letech 1866–1868 v centru obce. V letech 1899–1947 chudobinec. Dnes sídlo obecního úřadu a restaurace.
hlavní průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 07/2014
Graficke pismenko Drnovický zámek leží v centru obce po levé straně silnice ve směru Vyškov–Blansko, poblíž stadionu bývalého prvoligového fotbalového klubu FC Drnovice.
Ondřej Štěpánek, 12.8. 2007

V budově bývalého zámku sídlí drnovický Obecní úřad. Přístupno v návštěvních hodinách úřadu.

historie

Zámek na návsi nechal v letech 1866–1868 postavit baron Jan Mundy, který drnovický statek koupil kolem roku 1832, kdy v celém kraji řádila cholera. V samotných Drnovicích zemřelo tohoto roku 82 lidí. Po smrti barona Mundyho je zámek pronajat zemskému výboru, který v roce 1899 na zámku zřídil chudobinec pro 80 mentálně postižených žen. Chudobinec byl svěřen do správy sestrám řádu sv. Františka. Zámecká konírna byla za jejich působení přestavěna

popis

Zámecké budovy byly vystavěny do tvaru písmene "L", které je však u silnice Vyškov–Blansko mírně zalomeno. Zámecký komplex se skládá z hlavní, jedno až dvoupatrové budovy obdélníkového půdorysu, nízké hospodářské budovy (konírna) a za tímto se nachází zámecký park. Hlavní zámecká budova nepřekypuje výzdobou, jediným zdobnějším prvkem je mírně vysutý arkýř ve středu stavby, který spočívá na čtyřech krakorcích. Plochu vyplňují tři velká okna mezi

Vyškov  (VY)
    Drnovice