Hrady.cz
Pozůstatky po hradu, který vznikl před r. 1333. R. 1421 připojen ke Kumburku. Důsledkem toho rychle pustl. Dochováno dobře čitelné lichoběžné jádro, před ním předhradí, celý hrad obklopen mohutným příkopem a valem.
Jádro hradu

Hrad Levín

Graficke pismenko Mezi Pakou a Olešnicí Levínskou táhne se horský hřeben, který se na dvou místech sedly prohýbá a skorem všude lesem porostlý jest. Na úpatí jeho při západním konci Olešnice a za vsí Podlevín, totiž od této na oné straně hory vybíhá strmý ostroh, na němž někdy Levínský hrad stával. Jsa od ostatní výšiny příkopem zavřen a nad to strmými stráňemi zpevněn, byl na onen čas sídlem velice tvrdým. Stará cesta, kterouž se k němu jezdívalo a chodívalo, posud jde volně do vrchu a točíc se před samým příkopem, jde podle něho a pokračuje pak do lesa ke vsi Podlevínu. Přešlo-li se od té cesty přes příkop dvojí, vstupovalo se na přehradí, nyní jako celé hradiště ...
Informační vitrína na místě, 2.7. 2006

Levín
    Šlechtický hrad stával na srázném ostrohu nad levým břehem říčky Olešky. Byl s největší pravděpodobností založen potomky Pakoslava nebo jeho syna Načerata z Brady, snad Načkem, který se roku 1318 píše z Konecchlumí, ale roku 1333 již z Levína. To je zároveň i nejstarší zmínka o hradě. V roce 1355 byl již mrtev, jestli hrad připadl vdově Martě nevíme. Jisté je, že zde v letech 1363–1375 seděl Jakub z Levína (neznámého rodu) a v letech 1380–1421

vladimír kotek , 16.3. 2010

Liberecký kraj