Hrady.cz
Terénní pozůstatky drobného, snad středověkého opevnění ve svahu nad řekou Bečvou nedaleko osady Rybáře u Hranic. Kruhové, až vejčité plato o průměru cca 40-45 m je na západě a severozápadě sledováno pozůstatkem setřelého valu.
čelo lokality s viditelnou hranou jádra na jihu a jihozápadě
© Jan P. Štěpánek 01/2008
Graficke pismenko Znatelný terénní reliéf drobného, snad středověkého, ale prozatím archeologicky nepotvrzeného opevnění na výběžku z masívu Maleníku (479 m), nad ohybem lesní cesty sledující vrstevnici nad levým břehem řeky Bečvy, asi 1 km východně od osady Rybáře.

historie

Doposud důkladněji archeologicky neprozkoumaná lokalita s prozatímní absencí archeologického materiálu. Ačkoliv doposud nemáme jednoznačný důkaz o středověkém původu lokality, přičítáme vznik tohoto místa této době dle velké podobnosti s prokazatelně středověkým tvrzištěm Svárov v okr. Kroměříž. Názory starších regionálních badatelů právě do tohoto místa situují nejstarší sídlo pánů z Drahotuš. V případě odlesnění musela být z lokality přímá

Jan P. Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri 2007, 28.1. 2008

popis

Výchozím bodem pro návštěvu lokality je nejlépe zvolit osadu Rybáře, ležící na pravém břehu Bečvy, necelé 4 km po proudu od města Hranice. Osada Rybáře, dnes součást města Hranice, vznikla snad někdy v 16. století. V roce 1580 jsou zde zmiňovány rybářské chalupy. Až do r. 1918 se nazývala Rybář. Počátečním orientačním bodem nám bude lávka pro pěší přes řeku. Na druhé straně je třeba se dát doleva, a sledovat zelenou turistickou značku jdoucí po

Přerov  (PR)
    Hranice V - Rybáře