Hrady.cz
Zaniklý hrad z 2. poloviny 13. století postavený pány z Říčan. Ve 14. století patřil pražským biskupům. Od roku 1550 byl opuštěn. Některé části byly využity na stavbu barokní sýpky (zbořena po požáru v roce 1928), později sokolovny.
demolice špýcharu postaveného na místě hradu (1928)
Tomáš Durdík, Pavel Bolina:
Graficke pismenko Ve druhé polovině 13. století založili hrad páni z Říčan. Od počátku 14. století patřil pražským biskupům, z nichž jej Jan z Jenštejna výrazně přestavěl. Naposledy je zmiňován roku 1436, kdy jej Mikuláš Trčka z Lípy připojil k Vlašimi.
Krátce poté zřejmě zanikl, roku 1550 je uváděn jako pustý a v roce 1770 byla s využitím dochovaných zdí postavena barokní sýpka. Ta byla po požáru roku 1928 zbořena, části dalších zdí hradu byly využity v dalších stavbách (např. sokolovna). Mohutné obvodové opevnění až do nedávné doby průběžně a systematicky ničeno.
20.2. 2004

historie

První zpráva o Křivsoudovu je z r. 1276, kdy se připomíná Oldřich z Říčan, který byl purkrabím Pražského hradu a psával se z Křivsoudova. Po jeho smrti připadly statky jako odúmrť panovníkovi. Král Václav II. udělil r. 1305 křivsoudovský hrad i s příslušenstvím Reinerovi z Florencie, který jej prodal opatu sedleckého kláštera Heinrichu Heidenreichovi. Brzy poté přešel statek na Jindřicha z Rožmberka, který r. 1307 vyměnil zdejší zboží s pražským

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 1989, 30.3. 2015

zaniklý