Hrady.cz
Fragmenty rozsáhlého skalního hradu z 14. století, založeného možná Zdeňkem z Valdštejna. Zpustl poté co bylo panství připojeno k hradu Valdštejnu.
Graficke pismenko Skalní hrad poprvé připomínaný roku 1353 nedaleko Turnova. Majetek Jarka z Valdštejna. Po něm přešel do vlastnictví Hynka z Lomnice z rodu pánů z Valdštejna. Hrad zpustl asi po roce 1362. Z hradu se dochovalo několik tesaných světniček. Kousíček nad hradním areálem se nachází vyhlídka.
23.11. 2003

historie

V pásmu lesů, které pokrývají skalní útvary na západ od hradu Valdštejna, na návrší Chlumu se zachovaly zříceniny hradu Chlumu (jindy Kozlova). První písemná zmínka o hradu pochází z r. 1362, kdy byl jeho majitelem Hynek z Lomnice, syn Heníka z Vysokého a Poniklé, příslušník čtvrté generace rozvětveného rodu Valdštejnů, jejichž předkem byl Jaroslav z Turnova v polovině 13. století. Název Kozlov je pravděpodobně pozdější. Hrad postavil některý z

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 1984, 14.2. 2006

popis

O podobě hradu se mezi odborníky vedou diskuze. Zatímco Z. Fišera – dle své ideální rekonstrukce – předpokládá rozsáhlý hrad s převážně dřevěnými konstrukcemi, T. Durdík uvažuje o parazitickém obývání areálu menšího hrádku v pozdějších dobách. Na druhém konci názorového spektra pak jsou F. Gabriel a K. Podroušek, kteří označují Kozlov za tzv. refugium (skrýš, útočiště), využívané v 15. a 16. století. Toto dilema by mohl rozřešit jen podrobnější

nepatrné zbytky zdí
    Liberecký kraj