Hrady.cz
Pozůstatky hradu v prostoru kostela. Hradiště založil v l. 1003–04 kníže Jaromír, nebo spíše o 50 let později kníže Břetislav I. V 1. pol. 13. stol. zde byl patrně vybudován kamenný hrad. Poč. 14. stol. postaven kostel. R. 1349 svěřen augustiniánům-kanovníkům, s nimiž je spojován dnešní chrám.
Jaroměř - místo staršího hradu

Starý a nový hrad v Jaroměři

Graficke pismenko Podle všeobecně uznávaného příběhu, založil v letech 1003–1004 kníže Jaromír (syn Boleslava II.) hradiště v ohybu řeky Labe. Pravděpodobnějším zakladatelem se ale jeví Břetislav I. (někdy po roce 1050), který potřeboval důležitý opěrný bod u stezky do Polska. Teprve později na akropoli vznikl (v první polovině 13. století) kamenný hrad, který ale není v písemnostech doložen. V roce 1307 se Jaroměř připomíná jako královské věnné město. V 70. letech 20. století bylo při opravách kostela sv. Mikuláše nalezeno opukové kvádříkové zdivo s jednoduchými románskými okénky a pískovcová ostění, která lze přisoudit raně středověké stavbě. Poloha hradu uzavírá ...
Iva K. dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy; P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha 1998, 9.3. 2015

Náchod  (NA)
    Jaroměř