Hrady.cz
Hřbitov se hřbitovní kaplí sv. Cyrila a Metoděje byla dokončena roku 1865. Roku 2005 zrekonstruována, včetně zajímavé křížové cesty, vedoucí k ní od hlavní hřbitovní brány. Zajímavé varhany jsou využívány jak k účelům liturgickým, tak ke koncertním.
Hřbitovní kaple sv. Cyrila a Metoděje v Červeném Kostelci
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Město Červený Kostelec leží 10 km severovýchodně od Náchoda. Nachází se v krásném prostředí nedaleko orlických hor, Krkonoš, broumovských stěn a východočeských sklaních měst. V okolí nalezneme turisticky atraktivní oblasti Náchod, údolí řeky Úpy s Ratibořickým zámkem a babiččiným údolím, Hronov, Police nad Metují a nespočet dalších. V blízkosti města u rybníků Brodský nebo Špinka jsou autokempinky a krásné koupání.

historie

Hřbitov se hřbitovní kaplí sv. Cyrila a Metoděje leží asi 500 m severovýchodně od centra města na návrší Chrby. Současný hřbitov je třetím místem posledního odpočinku zesnulých. První hřbitov byl okolo kostela sv. Jakuba Většího. Po jeho zrušení byl druhý hřbitov v místech mezi kostelem a dnešním hřbitovem v místech, kde se v současnosti nachází hrob Viktorky. Ten byl využíván do roku 1870. Přestože třetí červenokostelecký hřbitov vysvěcen až

Zabrání kaple členy CČS roku 1921
    Zajímavou epizodou z historie této kaple jsou události o velikonocích L.P. 1921, kdy stavbu pro své účely zabrali členové Církve československé husitské. Podobné zábory kostelů byly v této době smutnou realitou nově vznikající církve, která na většině míst neměla vlastní bohoslužebné prostory. Úsměvné je, že poté, co se členové CČS do kaple vloupali, nechali vyrobit nový zámek. Spor o kapli vyvrcholil 21. května 1921, kdy se přímo na hřbitově

Vojtěch Basl , 7.8. 2010

Náchod  (NA)