Hrady.cz
Roku 1770 nechal opat rajhradského kláštera postavit jednoduchý, pozdně barokní lovecký zámeček. Roku 1776 byla proti zámku v parku postavena kaple sv. Anny. Roku 1884 zámek opraven, zmodernizován a rozšířen.
Zámek v Lesním Hlubokém
Pohled od severu
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Obec lesní Hluboké se nachází 7 km jihovýchodně od Velké Bíteše. Nedaleko od obce prochází dálnice D1, do obce se dostaneme z exitu 168 Devět křížů. Až do 50. let 20 století byl název obce Hluboké, až pak byl přejmenován na Lesní Hluboké.
Zámek najdeme při jižním okraji obce. V malém parku před zámkem, ale v jeho areálu, stojí kaple sv. Anny.
Chátrající zámek s parkem je v majetku st. podniku Lesy České republiky a veřejnosti je nepřístupný.

historie

Původní obec Hluboké od roku 1395 náleželo rajhradskému klášteru. V místech dnešního zámku stávala klášterská ovčírna. Počátkem 18. století byla přestavěna na poplužní dvůr. Opat rajhradského kláštera Otmar Konrad nechal roku 1770 přestavět dvůr na jednoduchý, pozdně barokní lovecký zámeček. Sloužil k pobytu opata při lovech. Roku 1776 byla proti zámku v parku postavena kaple, zasvěcená sv. Anně. V průběhu 19. století nebyl zámek moc využíván a

lovecký
     Brno-venkov  (BO)