Den boje za svobodu a demokracii
Synagoga z roku 1858, která nahradila starou libeňskou synagogu z roku 1592. Náboženským účelům sloužila do roku 1941. Poté byla užívána jako skladiště. Na počátku 90. let minulého století byla vrácena židovské obci a užívána jako kulturní centrum.
© Milan Caha 09/2009
Židovská čtvrť v Libni, po Josefově druhá největší v Praze, vznikla na počátku 16. století. V roce 1713 bylo v Libni už 300 Židů (a 150 křesťanů), obec se rozšířila v polovině 18. století po přesídlení Židů z vnitřní Prahy. Původní stará synagoga z r. 1592 stála v centru židovského města, v Koželužské ulici. Byla ohrožována častými povodněmi, a proto židovská obec zakoupila stavební parcelu na poněkud vyvýšeném místě mimo oblast původní židovské osady. 23. listopadu 1846 na ni byl za přítomnosti arcivévody Štěpána položen základní kámen nové synagogy. Ta byla slavnostně vysvěcena až roku 1858. Stará synagoga byla zbořena roku 1862. Synagoga byla vystavěna v novoromantickém slohu. Jedná se o jednoduchou trojlodní obdélníkovou ...

židovské památky
    Praha 8-Libeň