Hrady.cz
Královský hrad byl snad založen spolu s městem Přemyslem Otakarem II., před r. 1349 již neexistoval. O jeho podobě a historii vedou odborníci dodnes spory.
Chrudim
Z jihozápadního nároží vyfoceného objektu vybíhá mohutný opěrák, který je zřejmě výběhem odbourané západní hradby jádra.

Chrudim

Graficke pismenko Hrad založil společně s městem král Přemysl Otakar II. Dříve se zde rozkládalo hradiště. Hrad sám stával v místech a bezprostředním okolí kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jelikož ten je zmiňován r. 1349, je pravděpodobné, že hrad v této době z větší části neexistoval. Královský hrad náležel do kontextu středoevropských kastelů. Jednalo se o lichoběžnou dvoudílnou dispozici, kterou od vlastního města odděloval příkop. Na východní straně byl areál zavázán do průběhu městských hradeb. Zde se nacházelo první (obdélné) nádvoří. Toto obsahovalo v severovýchodním nároží čtverhrannou věž a v jihovýchodním budovu, jejíž konstrukce a ohrazení nádvoří se ...
Michal Merkl (2005) Vyčerpávající informace v knize T. Durdíka: Hrady kastelového typu 13.století ve střední Evropě (1998), 10.4. 2005

Názory na podobu a dějiny chrudimského hradu
    Prezentovaný text čerpající z Ilustrované encyklopedie T. Durdíka je jen jedním z názorů na chrudimský hrad, o jehož podobě a dějinách vedou v posledních letech odborníci na stránkách odborné literatury vášnivé polemiky. V brzké době se vám pokusíme zprostředkovat i další názory.

zaniklý
    Pardubický kraj