Hrady.cz
Samostatně stojící renesanční zvonice, poprvé písemně doložená v roce 1586. Mohutná věžovitá stavba nese dva zvony, v roce 1988 instalován hodinový stroj.
Zvonice z náměstí
Březno u Mladé Boleslavi leží 8 km východně od Mladé Boleslavi nedaleko silnice Boleslav - Jičín.
Milan Caha, 23.7. 2007

historie

V části literatury věnované českým panským sídlům se objevuje domněnka, že věž zvonice je pozůstatkem gotické tvrze či staršího renesančního zámku. Z novějších popisů stavby zámku (J. Úlovec) ale vyplývá, že dnešní budova stojí na místě jak gotické tvrze tak i staršího renesančního zámku. Věž zvonice stojí cca 100 metrů od zámku a je tedy nepravděpodobné, že kdy byla jeho součástí. Její výstavba spadá zhruba do období povýšení Března na městečko

Iva Spurná, 29.7. 2007

Historie obce
    První písemná zmínka o obci pochází z roku 1255. Ves byla do 15. století v držení pánů z Vartenberka, později měnila často majitele (Lapačkové ze Sukorad, Hložkové ze Žampachu, Bubunové z Bubna a Litic aj.). V roce 1561 bylo Březno povýšeno na městečko, potom se obět stalo vsí a v roce 1727 bylo opět povýšeno na městečko. V roce 1749 koupili Březno Netoličtí z Netolic, a od nich v roce 1751 Kounicové. Ti zde po požáru renesančního zámku

Milan Caha, Zdroj: www stránky obce, 23.7. 2007

popis

Vedle kostela stojí nejvyšší stavba obce – zvonice. Pravděpodobně pochází ze začátku 16. století (doložena r. 1586). Roku 1660 ji završovala báň s makovicí, nová báň byla zřízena roku 1797. Po stržení báně vichřicí v roce 1869 byla nahrazena dnešní valbovou pseudogotickou střechou. Zvonice je mohutná hranolová věžovitá stavba s lomenými okny, místnosti sloužily jako obydlí zvoníka. Jsou zde instalovány dva zvony. První z roku 1598 váží 850 kg,