Hrady.cz
Původně renesanční tvrz ze druhé poloviny 16. stol. založená za Dětleba Koce z Dobrše. Za Dohalských z Dohalic v první pol. 18. stol. upravena na zámek. Později zřízena kaple Nanebevzetí Panny Marie, vysvěcená roku 1746.
Západní průčelí
Pohled z prostoru bývalého dvora
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Dolejší Těšov se nachází poblíž Hartmanic. Vede k němu jediná přístupová cesta, odbočka ze silnice č. 175, vedoucí z Hartmanic do Běšin, která vás dovede až před zámek. Původně se severovýchodně od zámku nacházel park, který je dnes prakticky zaniklý.

historie

První zmínka o vsi Dolejší Těšov je z roku 1428, kdy patřila k Velhartickému panství. Ve druhé polovině 16. stol. vlastnil ves Jan Rendl z Úšavy a po něm Dětleb Koc z Dobrše. Ze druhé poloviny 16. stol. zřejmě také pochází renesanční tvrz, která je spojována právě s Dětlebem Kocem z Dobrše, jehož potomci zde seděli až do počátku 18. stol. Předpokládá se, že koncem 17. stol. kdy došlo za Václava Bartoloměje Koce k přestavbě poplužního dvora,

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 22.7. 2007

popis

Obytná budova je dvoupatrová, průjezd zaklenut valeně s pětibokými výsečemi. Bývalá kaple zasahuje do suterénu, sklenuta klenbou s trojúhelnými výsečemi. Po požáru v roce 1955 nová fasáda. Sýpka patrové. Znak s letopočtem 1697 dnes odstraněn.

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)