lázně Malá Chuchle

Mariánský pramen, Theodorovy lázně
Areál zaniklých lázní, oblíbených na přelomu 18. – 19. století, zbudovány u pramene bohatého na uhličitan vápenatý. Pramen zachycen v roce 1760 v lese nad obcí, nad ním vystavěna kaplička Panny Marie.
Barokní dům čp. 45
Nejstarší dům v areálu lázní
Graficke pismenko Malá Chuchle je dosažitelná pražskou městskou hromadnou dopravou (autobusy 129, 172, 204, 241, 243, 244, 255 - zastávka Malá Chuchle)
Areálem lázní vede naučná stezka Chuchelským hájem a žlutá turistická značka.
Milan Caha, 22.7. 2007

historie

První zmínka o obci Chuchle pochází z letopisu vyšehradského kanovníka a je zroku 1132. V první polovině 13. století patřila Malá i Velká Chuchle pražskému arcibiskupství, od nějž je získal Přemysl II. Otakar. Roku 1292 Václav II. věnoval Chuchle zbraslavskému klášteru, kterému patřily až do zrušení kláštera. V roce 1922 se stala Malá Chuchle součástí hlavního města.
    Vydatný Mariánský pramen až do roku 1984 zásoboval Malou Chuchli pitnou vodou. Zachycen byl v roce 1760 v lese nad obcí a nad ním byla vystavěna kaplička P. Marie. Na přelomu 18. a 19. století tu vznikly lázně. Dr. Jan Antonín Josef Scrínci v roce 1760 označil vodu z místního pramene za vyjímečně léčivou a dr. Fuchs zde nechal vystavět lázeňskou budovu. O rozvoj lázní se zasloužil i převor zbraslavského cisterciáckého kláštera – kterému lázně

Areál lázní - popis objektů
    Areál lázní se skládal z několika (dnes chráněných) objektů: - Bývalá myslivna čp. 43 leží při ulici V lázních. Klasicistní objekt s nápisem VILA MARIA na východní fasádě dostal jméno podle manželky přírodovědce dr. Lva Uherka (1866–1890), byla to německy píšící spisovatelka Marie Ossip (+1910). Jejich hroby jsou u kostela sv. Jana Nepomuckého nad vsí. V domě koncem 19. století bydlel na letním bytě básník Jaroslav Vrchlický. - Nejstarším

Praha 5-Malá Chuchle
    Další ostatní