Hrady.cz
Výšinné hradiště na plošině v blízkosti vrchu Mužský (plocha 17 ha), osídleno v mladším paleolitu (5. tisíciletí př.n.l.), poté lidem s keramikou nálevkových pohárů a lidem popelnicových polí. V 8.-9. století bylo hradiště nově opevněno Slovany.
Hradiště Hrada - vrcholová plošina.
Graficke pismenko Hradiště Hrada leží v bezprostřední blízkosti dvou hojně navštěvovaných památek Českého ráje - skalních hradů Klamorna a Drábské světničky. Červená turistická značka spojující tato dvě místa prochází přímo hradištěm.
Milan Caha, 19.7. 2007

historie

Okolí Mužského bylo osídleno již od pravěku. Pískovcové masivy v okolí Mužského tvořily přirozené opevnění jednoho z nejlépe bránitelných hradišť v celých Čechách, zvaného od nepaměti Hrada. Jedná se o rozsáhlé ploché návrší chráněné na severu i na západě skalními srázy. Na jižní straně je odděleno od sousedního skalního masivu Klamorny hlubokým údolím. Na východě, v sousedství Píčova statku, je hradiště ukončeno příčným údolím „pod Hrady“

hradiště
     Mladá Boleslav  (MB)