Hrady.cz
Téměř zaniklý hrad Chábory založený kolonizační činností pány z Dobrušky snad v 13. století. Dochované písemné prameny jej zmiňují až roku 1571 již jako pustý. Hrad byl téměř celý stráven lomem.
Jádro hradu
Graficke pismenko Dnes již téměř zaniklý hrad Chábory, byl téměř celý stráven lomem. Zachovalé zbytky nad severním okrajem obce však svědčí o někdejší mohutnosti tohoto hradu. Zachoval se zde především (v délce cca 50 m) příkop 12 m široký a 4–6 metrů hluboký, oddělující hrad (či teprve předhradí?) od náhorní plošiny (průřez příkopem možno spatřit přímo v lomové stěně). Z vlastního hradu ale zůstalo jen nepatrné torzo o délce 36 m a maximální šířce 8 m, jsou zde dosud patrné destrukce 20 m dlouhé budovy (paláce?), přiléhající k okraji příkopu. Jihovýchodně od vnitřního hradu spatřujeme ve svahu tři podkovovité útvary nad sebou, těžko však rozhodnout, zda se jedná ...
17.12. 2003

historie

Nad osadou Chábory vlevo od silnice z Dobrušky do Rychnova nad Kněžnou jsou na ostrohu nad Zlatým potokem zbytky zříceniny hradu, jehož jméno ani doba vzniku nejsou známy. Jeho úkolem byla asi ochrana staré obchodní cesty, která odbočovala z trstěnické stezky a vedla k Dobrušce, kde se větvila. V pramenech je hrad poprvé doložen až k r. 1571 („louka pod pustým hradem ležící"). Počátkem 19. století bylo zde ještě kamenné zdivo, které bylo později

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 9.3. 2015

popis

Zaniklý hrad odtěžený lomem ve stejnojmenné obci nedaleko Dobrušky vznikl pravděpodobně kolonizační činností pánů z Dobrušky na Zlatém potoce. V písemných pramenech se poprvé objevuje napřímo až k roku 1571, kdy je zmiňována louka pod hradem pustým. Do současnosti se zachoval pouze zlomek plochy hradu beze stop zástavby s příkopem a náznakem valu.
    Hrady, zámky a tvrze okresu Rychov nad Kněžnou, F. Musil, L. Svoboda, 1.4. 2007

Rychnov nad Kněžnou  (RK)