Hrady.cz
Městečko plnilo funkci podhradí Staré Dubé, vzniklo zřejmě v 2. pol. 13. stol. Mělo dvě brány, část jedné se zachovala. Hradní komplex je v českých zemích výjimečný. Zaniklo asi spolu s hradem po r. 1446, kdy byl hrad obležen vojsky Jiřího z Poděbrad. Z této doby se dochovala i obléhací stanoviště.
Dochovaná branská věž městečka
© Roman Řezáč 08/2004
Graficke pismenko Nedaleko Hvězdonic 2,5 km po žluté turistické cestě naleznete na břehu řeky trozo věže latránu nazývaného Odranec. Dodnes je patrné hrazení kolem tohoto místa, které nelítostivě protíná železniční trať. Na kopci můžete objevit zříceniny hradu Stará Dubá, ke kterému toto městečko patřilo.
28.5. 2002

podhradní městečko Odranec
    Městečko Odranec plnilo funkci podhradí Staré Dubé. Jeho přesná dispozice není známa. Mělo pravděpodobně dvě brány, část jedné z nich se zachovala dodnes. Skrz městečko probíhala cesta k další nezachované bráně – osídlení se pak rozkládala zřejmě podél této cesty. Tento hradní komplex je v českých zemích výjimečný a srovnat ho lze snad pouze s podobným uspořádáním na Příběnicích. Náročností se stavební podnik téměř vyrovnává královským stavbám a

Iva K. dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999, 9.3. 2015

Benešov  (BN)