Hrady.cz
Tzv. Kounovské řady leží přibližně jižně od hradiště Roviny. Zhruba 14 víceméně souběžných řad severojižního směru, dlouhých až 340 m, je tvořeno menšími neopracovanými křemencovými a slepencovými kameny. Podle nejuznávanější teorie jde o pravěký kalendář a observatoř.

Kamenné řady u Kounova

Graficke pismenko Jsou jedinou známou kulturní památkou tohoto druhu ve střední a východní Evropě. Podle mohutnosti stavby, rozmístění řad i plochy největších balvanů jsou považovány za stavbu prvních zemědělců z mladší doby kamenné. Jedná se o astrononomický kalendář, podle kterého se dal určovat východ slunce o letním a zimním slunovratu. Místo je to skutečně zajímavé, dnes je vyznačena naučná stezka s podrobným popisem.
21.2. 2004

Racionalita versus mystika
    Jak lze očekávat u památek tvořených přírodními materiály – tudíž prakticky nedatovatelnými – vyskytuje se mezi laiky i odborníky mnoho teorií, které se pohybují od naprostého opomíjení jakýchkoliv zmínek o rituálech, tradicích a mystice, až k opačnému extrému vymýšlení nepravděpodobných a romantických teorií. Pravdou je, že dokud někdo nesestaví stroj času, řady si tajemství svého vzniku a funkce uchovají. Nicméně – podle nejuznávanější teorie

Iva K., 2.3. 2015

popis

Tzv. Kounovské řady leží přibližně jižně od hradiště Roviny. Zhruba 14 víceméně souběžných řad severojižního směru, dlouhých až 340 m, je tvořeno menšími neopracovanými křemencovými a slepencovými kameny. Je pravděpodobné, že během let byly řady různě poškozovány a větší kameny ostraňovány. V 70. letech 20. století zde údajně proběhla velmi nešetrná těžba dřeva, která památce jistě neprospěla – a to přesto, že jsou jako "kultovní místo" zapsány

Louny  (LN)
    Domoušice