Hrady.cz
Barokní lovecký zámeček s oborou založen roku 1770. V roce 1827 zámeček změněn na hájovnu a obora zrušena úplně. V druhé pol. 20. stol. sloužil zámek potřebám Východočeských lesů.
Bývalý lovecký zámeček v Čachnově
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Ves Čachnov, místní část obce Krouna, leží na Českomoravské vysočině, leží 14 km východně od Hlinska a 19 km západně od Poličky. Obec leží stranou silniční sítě, 2 km severně ale prochází silnice I/34 Hlinsko – Polička. Železniční je obec dostupná ze stanice Čachnov, ležící na trati č. 261 Svitavy – Žďárec u Skutče, asi 1 km severně od obce.
Bývalý zámek leží v centru obce vedle požární zbrojnice. Veřejnosti není přístupný.

historie

Ves Čachnov byla založena až v 18. století. Roku 1770 zde nechal Filip Kinský postavit barokní lovecký zámeček s oborou. Další majitel, Karel Alexander Thurn-Taxis, v roce 1827 zámeček změnil na hájovnu a oboru zrušil úplně. V druhé polovině 20. století sloužil zámek potřebám Východočeských lesů. I když je v současnosti částečně obydlen a viditelné jsou i náznaky opravy, celkově chátrá. Zámek je stále majetkem státu ve správě Pozemkového fondu

Pavel Vítek - zdroj - Hrady, zámkz a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 14.7. 2007

lovecký
    Pardubický kraj