Hrady.cz
Poč.18. st. vystavěn barokní zámek. Po r.1745 přistavěna věž s kaplí, koncem 18.st. zbudováno schodiště propojující hlavní sál se zahradou. Po r.1948 zámek zchátral. V 90.letech 20.st. nový majitel zámek zachránil před zánikem.
Zámek v Úhrově u Chotěboře
Hlavní průčelí s věží
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Ves Úhrov, místní část obce Kraborovice, leží 13 km severozápadně od Chotěboře 3 km jihovýchodně od Vilémova. Obcí Kraborovice, od které je Úhrov vzdálen 1,5 km severozápadně, prochází silnice č. II/345 Golčův Jeníkov – Chotěboř – Ždírec nad Doubravou.
V okolí Vilémova v roce 1469 proběhla bitva mezi českým králem Jiřím z Poděbrad a uherským králem Matyášem Korvínem. A právě na území nynějšího Úhrova probíhala po bitvě mírová jednání mezi oběma králi.
Zámek leží v objektu hospodářského dvora na jihozápadním okraji obce a je veřejnosti nepřístupný.

historie

Roku 1693 nechal František Václav Vltavský z Manswertu na pozemcích bývalé vsi Úhrov, která byla zpustošena za třicetileté války, nový panský dvůr. Později byla obnovena i ves. Počátkem 18. století dal František Václav Vltavský na západní straně hospodářského dvora vystavět barokní zámek. Dalším majitelem úhrovského statku a zámku byl Ignác Kajetán Dubský z Vitiněvsi, od nějž panství koupil roku 1745 generál Karel Josef z Bernes. Ten nechal k

Pavel Vítek - zdroj - Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 13.7. 2007

popis

Zámek je jednopatrová obdélníková budova. Hlavní průčelí je obráceno do dvora. Stěny zámku jsou hladké. Kolem oken ploché rámy. Čtyřboká dvoupatrová věž je kryta cibulovou střechou s lucernou. Kaple Povýšení sv. Kříže má vchod z patra zámku a prostupuje oběma patry věže. Je sklenuta křížově bez žeber. Přízemí zámku i schodiště, které vede ze vstupní haly do patra, je sklenuto valeně. Schodiště vedoucí hlavní sál přímo se zahradou je již opraveno

Pavel Vítek - zdroj - Hrady, zámkz a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 13.7. 2007

Havlíčkův Brod  (HB)

Další zámky v okolí