Hrady.cz
Raně gotický kostel sv. Havla pochází ze 13. st. Přestavěn v 18. st. U kostela stojí barokní zvonice s jehlancovou střechou a půlkruhovými okny.
Kostel sv. Havla ve Vykáni
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Obec Vykáň se nachází 6 km severně od Českého Brodu. Leží na silnici č. II/245 Český Brod – Čelákovice – Brandýs nad Labem.
Kostel svatého Havla leží v centu obce na malém návrší, obehnán hřbitovní ohradní zdí. Vedle kostela stojí samostatně barokní zvonice.
V okolí najdeme několik turisticky zajímavých lokalit, lipanské bojiště, přírodní lokalitu Dolánky, chráněnou krajinnou oblast vrch Klepec, tismickou baziliku, tuchorazskou tvrz, barokní kostel sv. Havla ve Štolmíři, skanzen v Přerově nad Labem, tvrz v Čelákovicích a zejména město Český Brod.

historie

O vsi Vykáň pocházejí první zprávy z roku 993. Náležela Slavníkovcům a tehdy ves daroval sv. Vojtěch Břevnovskému klášteru. Ten ji vlastnil do r. 1420. Raně gotický kostel svatého Havla pochází ze 13. století. Jedná se o jednolodní obdélný kostel s polygonálně uzavřeným presbytářem a obdélnou kaplí. V jižní stěně se zachovala okna s raně gotickou kružbou. Ostatní okna jsou obdélníková půlkruhově uzavřená. Kostelní loď je plochostropá, presbytář

Pavel Vítek - zdroj - Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 4, [T/Ž], Academia, 1982, 640 stran, 1. vydání, 21.7. 2007

Nymburk  (NB)
    Vykáň