Hrady.cz
Secesní členitá vila podnikatele Fassmanna z přelomu 19. a 20. století. Rod Fassmannů provozoval od r. 1812 papírnu, jejíž historie sahá až do 17. století. V r. 1948 znárodněno, po r. 1989 navráceno. V současnosti probíhá rekonstrukce vily.
Fassmannova vila od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Vila významného rožnovského podnikatele přelomu 19. a 20. století J. Fassmanna, který provozoval dodnes fungující rodinnou papírnu a bývalý pivovar.
Secesní vila přibližně na půdorysu čtverce s rizalitem v ose každé fasády a dvoupatrovou věžičkou s jehlancovou střechou ve východní nároží se nachází 100 m západně od římskokatolického farního kostela. Vila je přízemní na zvýšeném základě. Severní, západní a jižní rizalit jsou patrové. Ve středu mansardové střechy se na styku jednotlivých hřebenů nachází zvýšená nadstřešní část.
Vila byla rodině Fassmannově v roce 1948 znárodněna a po dlouhá léta chátrala, což se silně projevilo na jejím stavu. Dnes vilu vlastní opět Ing. Jaromír Fassmann a vila se začíná celkově a nákladně rekonstruovat.

historie

Rožnovská papírna patří k jedněm z nejstarších výroben papíru v Evropě. Její zakládací listina se datuje ke dni 11. března 1664. V roce 1812 kupuje papírnu a městský pivovar rodina Fassmannů, která si na konci 19. století ve východní části areálu staví honosnou vilu. V majetku této rodiny byla vila a papírna až do roku 1948, kdy byly rodině znárodněny. Po roce 1989 byly uznány restituční nároky rodiny na tuto papírnu a vilu a jejím majitelem se

Jan P. Štěpánek, web, turističtí průvodci regionem, 4.7. 2007

Zlínský kraj