Hrady.cz
Zámek Ferdinandsko byl postaven v polovině 18. století za olomouckého biskupa Ferdinanda Julia Troyera. Jako lovecký zámek sloužil do roku 1939. Dnes se nachází v katastru vojenského újezdu Březina.
Ferdinandsko
Pohled na lovecký zámek.
Graficke pismenko Zčásti přízemní, zčásti patrový lovecký zámek v katastru vojenského újezdu Březina v Drahanské vrchovině. Založil ho olomoucký biskup Ferdinand Julius Troyer roku 1757. Odtud jméno zámku. Ten byl vystavěn ve stylu vrcholného baroka. Na zámku uprostřed lesů tu tehdy žilo 16 stálých obyvatel. Lovecké kratochvíli sloužil zámek do r. 1939, kdy byl včleněn do německého výcvikového prostoru na Drahanské vrchovině. V roce 1948 zámek převzala československá armáda. Dnes slouží reprezentačním účelům v rámci jednotek NATO. Po revoluci zde byla možnost omezeného přístupu. Dnes je pro civilisty opět přístup skoro nemožný.
Ivo Rozehnal - podle www.zelena-hora a soukr.archívu, 1.7. 2007

lovecký