Hrady.cz
Skromné zbytky hradu založeného mezi rokem 1253 a 1278 jako součást trojhradí na řece Úpě. Zpustošen a vypálen husity 8. června 1427. Od té doby ve zříceninách.
Červená Hora
Graficke pismenko V obci Červená Hora se dejte směrem na Slatinu (odbočka je zastrčena mezi domy a je ji lehké přehlédnout). Po cca 300 metrech po levé straně budete mít lokalitu vlastního hradu, cesta se stáčí kolem hradiště až k mostu přes Úpu. Jsou patrné šíjové příkopy a v areálu hradu několik zdí. Kolem jádra je zřetelný pozůstatek valu (z jedné strany poničený silnicí).
Petr Šantrůček, 21.9. 2003

Zřícenina hradu se nachází západně od stejnojmenné obce v těsné blízkosti silnice.
    25.9. 2003

historie

Zřícenina hradu Červená Hora na rozeklaném skalnatém ostrohu nad meandrem řeky Úpy asi 1 km od stejnojmenné obce.
    Hrad Červená Hora vznikl v letech 1253–1278 jako součást trojhradí (Rýzmburk, Červená Hora, Vízmburk) na řece Úpě. Byl postaven rodem za Skalice za podpory Přemysla Otakara II. a kolonizoval kraj až k Trutnovu a Teplicím nad Metují. Ve své době představoval rozsáhlou stavbu s prostranným nádvořím. Majitelé: rod erbu třmene – Sezema, Mikuláš Pískle, Mikuláš Polc ze Svídnice, Jan z Jenštejna, Pavel z Jenštejna, bratři Hynkové z Dubé u Náchoda,

Zdroj - informační tabule u hradu., 11.7. 2003
    Podle historických dokumentů tento hrad vznikl v období 1253-1278 jako součást trojhradí na řece Úpě. Byl postaven Rodem ze Skalice za podpory Přemysla Otakara II. Tento hrad kolonizoval kraj až k Poříčí u Trutnova a Teplicím nad Metují. Měl výhodnou polohu. Ve své době představoval rozsáhlou stavbu s prostranným nádvořím. Dalšími majiteli byli Mikuláš Pískle, Mikuláš Polc ze Svídnice a Jan z Jenštejna. Posledním majitelem byl od roku 1393

25.9. 2003
    Poprvé se hrad připomíná r. 1291 pod názvem „Cheruena hora", kdy byl sídlem zemského sudího Sezemy z Červené Hory, který se též psal Sezema de Ruffomonte. V jeho držení zůstal do r. 1295. Dalším známým držitelem hradu byl v l. 1326–1365 Mikuláš Piskle z Rotemburka, po něm pak pražský arcibiskup Jan z Jenštejna a jeho bratři Václav a Pavel. V r. 1393 prodal Pavel z Jenštejna Červenou Horu bratrům Hynkovi staršímu a Hynkovi mladšímu z Dubé a z

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 26.2. 2015

popis

Hrad má protáhlou trojdílnou dispozici. Na východě je za prvním příkopem čtvercové předhradí a za ním další příkop. Jádro hradu má lichoběžníkový tvar. Z dnešního stavu destrukce není možné rozpoznat podrobnější dispozice, na některých místech vystupují z terénu kamenné fragmenty staveb a opevnění. Nejvyšší částí jádra hradu je homole v jihozápadním nároží, která může skrývat pozůstatky okrouhlé věže. Nejdále na západ je pak níže položená zřejmě

Iva K. dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999, 26.2. 2015

Náchod  (NA)