Hrady.cz
Zřícenina tvrze postavené po r. 1400, upravené po r. 1489 a v 16. st. Tvrz byla obdélná trojprostorová stavba s rizality uprostřed delších stran.
celkový pohled od jihovýchodu
Členové rytířského rodu erbu Zadora se objevují již ve 13. století, kdy zastávali vysoké dvorské úřady. V pramenech je uváděn např. Zbigniew z Chełmna, kastelán (1291-98) a vojvoda (od r. 1306) sieradzský. On nebo jeho potomci jsou považováni za stavebníky nejstaršího opevněného sídla, tehdy ještě v dřevohlinité podobě. Význam rodu neklesal ani na přelomu 14. a 15. století, kdy mu patřilo několik vsí na západním břehu řeky Pilice. Po roce 1400 se sieradzský podkomoří a kastelán rozpierský Zbygniew Bąk psal s přídomkem „z Góry“. Právě o něm či jeho stejnojmenném synovi se předpokládá, že v místě staršího dřevěného sídla postavili novou kamennou tvrz popisovanou v pramenech jako fortalicium s věží. Po smrti Zbiginewa mladšího roku 1489 ...

popis

Archeologický výzkum provedený v 80. letech 20. století doložil dřevohlinitý charakter původního sídla ze 13. století. O jeho podobě nelze nic bližšího říci, dochovala se z něj pouze část zemního opevnění na severu a západě dispozice. Kamenná tvrz byla postavena v místě staršího sídla ze světlého pískovce dovezeného z nedaleké Chełmské hory. Tvrz byla obdélná budova o rozměrech 32 x 14 m orientovaná přibližně v severojižním směru. Přibližně ve

Polsko
    łódzkie