Hrady.cz
Přemysl Otakar II. založil město Čáslav v polovině 13. století. Dodnes je patrný gotický vnitřní půdorys vymezený hradbami, které se zachovaly z jedné třetiny. Do města se vcházelo čtyřmi branami, nejlépe zachovalá je tzv. Otakarova věž, stávala při Brodské bráně.
Graficke pismenko Město Čáslav je snadno dostupné jak autobusy, tak po železnici. Leží na hlavní silnici Kolín - Havlíčkův brod a na železniční trati Kolín - Jihlava.
V samotném městě můžeme navštívit gotický kostel sv. Petra a Pavla (otevřen bohužel pouze v době konání bohoslužeb), nově upravené náměstí se sochou Jana Žižky z Trocnova a městské muzeum se Žižkovou síní. Zajímavá je rovněž židovská synagoga, přestavěná na galerii. Krásný pohled na městské hradby se nám naskytne od Podměstského rybníka.
V okolí pak můžeme navštívit zámek ve Žlebech a nebo staré královské město Kutnou Horu s nepřeberným množstvím památek.
V létě můžeme navštívit sportovní areál s koupalištěm v městském parku Vodranty.

historie

Královské město Čáslav vzniklo okolo poloviny 13. století za vlády Přemysla Otakara II. při jedné z hlavních zemských stezek spojujících Čechy s Moravou. Dodnes je patrný gotický vnitřní půdorys – velké centrální náměstí, kterému dominuje radnice a pravoúhlá uliční síť. Město bylo po svém založení vybaveno základními právy, které z něho učinily samostatnou obec. Městský areál byl vymezen hradbami, které jsou zachovány v jedné třetině původní