Hrady.cz
Mauzoleum jugoslávských vojáků založeno Československo - Jihoslovanskou ligou. Kaple z roku 1926 od Huberta Austema. Dnes pro nevyjasněné majetkové vztahy chátrá.
Mauzoleum jugoslávských vojáků v Olomouci
© Ivo Rozehnal, 06/2007
Graficke pismenko Mauzoleum jugoslávských vojínů se nachází v Bezručových sadech v Olomouci. Asi 11 m vysoká kaple s kopulí a dórskými sloupy, na naveženém pahorku, skrývá kostnici. V ní jsou uchovány ostatky 1188 jugoslávských vojáků, kteří padli na československém území v době 1. sv. války. Na kapli se nachází nápis v srbskochorvačtině – LJUBAV ZA LJUBAV – VĚRNOST ZA VĚRNOST. Kaple je z roku 1926, architektem byl Hubert Austem.

popis

Památník tvoří pseudoklasicistní stavba stojící na nevelkém pahorku. V průčelí se čtyřmi dórskými sloupy. Obřadní síň uvnitř je nepřístupná.

pomník, památník
     Olomouc  (OL)