Přihlásit
Přihlášení na server
e-mail:
heslo:
Registrovat Žádost o heslo
Server hrady.cz pro Vás přináší informace již od roku 1998. Naši redaktoři pracují na kontrolách a doplňování informací po celou dobu bez nároku na odměnu. Stejně tak programování serveru bylo provedeno bez jakékoliv odměny. Pokud je pro Vás server přínosný, pomozte v udržení jeho provozu. Účet: 2206443949/6210, Děkujeme. Redakce serveru.
(PayPal)

pomník, památník Mauzoleum jugoslávských vojáků

Hladat na mapě
Mauzoleum jugoslávských vojáků v Olomouci

pomník, památník
Okres:  Olomouc  (OL)
Obec: Olomouc
ČR
Mauzoleum jugoslávských vojínů se nachází v Bezručových sadech v Olomouci. Asi 11 m vysoká kaple s kopulí a dórskými sloupy, na naveženém pahorku, skrývá kostnici. V ní jsou uchovány ostatky 1188 jugoslávských vojáků, kteří padli na československém území v době 1. sv. války. Na kapli se nachází nápis v srbskochorvačtině – LJUBAV ZA LJUBAV – VĚRNOST ZA VĚRNOST. Kaple je z roku 1926, architektem byl Hubert Austem.

Památník tvoří pseudoklasicistní stavba stojící na nevelkém pahorku. V průčelí se čtyřmi dórskými sloupy. Obřadní síň uvnitř je nepřístupná.
L.P., 27.6. 2007

Mauzoleum jugoslávských vojáků založeno Československo - Jihoslovanskou ligou. Kaple z roku 1926 od Huberta Austema. Dnes pro nevyjasněné majetkové vztahy chátrá.