Den boje za svobodu a demokracii
Renesanční tvrz postavená za Viléma Bohuchvala koncem 16. stol., snad na místě gotické tvrze z přelomu 14. a 15. stol. Koncem 18. stol. upravená za Kordíků. Ti statek drželi až do r. 1945. Po r. 1945 nevhodně zastavěno volné severozápadní nároží.
Hlavní průčelí
Pohled od jihu
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Obec Březí leží při silnici I/27 z Klatov do Železné Rudy mezi Hořákovem a Čachrovem. Tvrz je vidět již ze silnice v místě, kde se odbočuje do Březí na asfaltovou silnici a z ní první odbočka vlevo na prašnou cestu vás dovede kolem sklepa až do areálu, jehož součástí je i bývalá renesanční tvrz z konce 16. stol.

historie

Březí držel na přelomu 14. a 15. stol. jistý Přech, zvaný Kus. Snad již za něj vznikla v Březí gotická tvrz, jež byla později zastavěna do renesančního objektu. V 15. stol. statek náležel k Velharticím a v polovině 16. stol. pak k Čachrovu. Od roku 1568 vlastnil Čachrov i s Březím Jan Bohuchval z Hrádku. Renesanční tvrz však byla postavena později, až za jeho syna Viléma Bohuchvala z Hrádku. Po jeho smrti získal statek jeho bratr Viktorin a od

L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997), 24.6. 2007

popis

Původní renesanční tvrz postavená za Viléma Bohuchvala z Hrádku byla podsklepená patrová budova ve tvaru písmene „L", velikosti 20 m a 18,5 m a je vysoce pravděpodobné, že kromě sklepa i dnes obsahuje zbytky zdiva původní gotické stavby. Klenby v přízemí se dochovaly dodnes, patro bylo plochostropé. Později koncem 18. stol., za Kordíků, byla tvrz upravena a nad hlavní vchod byl vsazen kordíkovský erb. Po roce 1945 byla tvrz doplněna přístavbou

Klatovy  ( KT)
    Čachrov