Hrady.cz
Původně tvrz z 15. stol. přestavěná v roce 1684 na barokní zámek a roku 1870 získal zámek dnešní novorenesanční podobu. Po roce 2002 prošel rekonstrukcí. Při zámku hospodářký dvůr a park.
Zámek Úmonín - boční pohled na vstupní křídlo s věží
Graficke pismenko Roku 1289 je poprvé zmiňována obec Úmonín. Podle doložených zpráv v místech dnešního zámku stála již v 15. století tvrz. Po přestavbách získala renesanční podobu a v roce 1684 byla přestavěna na barokní zámek. R. 1870 získala stavba dnešní novorenesanční podobu.
Po roce 2002 je zámek a přilehlý hospodářský dvůr rekonstruován. V dnešních dnech r. 2007 mají konírny a bývalé stáje nový krov, jsou natřeny podpěrné sloupy a budova zámku slouží soukromým vlastníkům pro podnikatelské účely (kanceláře apod.).
Při hlavní silnici a ohradní zdi zámeckého parku se nachází pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého, při cestě do Křešetic socha sv. Václava z poloviny 18. století.
Pavel Jarý, 23.6. 2007

popis

Novorenesančně upravený zámek, původní tvrz, nachazející se 7 km od Kutné Hory. Jedná se jednopatrovou, dvoukřídlou budovu s čtverhrannou nárožní věží, dominující objektu. Před zámkem se rozprostírá hospodářský dvůr tvaru písmene U. Na zámek navazuje rozsáhlý pak, ohrazený kamennou zdí. Hospodářský dvůr ze dvou stran lemují řady podpěrných sloupů. Objekt je v soukromém vlastnictví a v nedávné době prošel celkovou obnovou.

tvrz přestavěná na zámek
     Kutná Hora  (KH)