Hrady.cz
Zaniklý hrad z poloviny 13. století vystavěný řádem německých rytířů. Roku 1325 po převzetí Růtem z Turgova hrad zpustl a brzy zanikl.
příkop
Graficke pismenko Malý hrad odborná literatura řadí mezi tzv. kolonizační provizoria, tedy lokality zbudované jen na krátkou dobu jako pomocné fortifikace v nově kolonizovaných oblastech (Podkrkonoší, česko-moravské pomezí atd.). Tomu odpovídá i jeho jednoduchá podoba i skutečnost, že se o něm nedochovaly žádné zmínky v pramenech, a proto neznáme ani jeho původní jméno.
Hrad byl vystavěn nejdříve kolem poloviny 13. století řádem Německých rytířů, který v této oblasti prováděl kolonizaci horního toku Labe. Jeho existence nebyla příliš dlouhá, zanikl zřejmě krátce poté, co roku 1325 převzal od řádu zdejší krajinu Půta z Turgova – ten pro odlehlý hrádek nejspíš neměl využití, a tak byl opuštěn a brzo zanikl.
19.3. 2004

historie

Na západním okraji táhlého skalnatého vrchu Bradlo nad soutokem Labe a Olešnického potoka stával pomezní hrad, který vznikl v období, kdy byl dokončován kolonizační proces tzv. Olešnického újezdu. Hrad střežil vedlejší větev tzv. Slezské cesty při brodu přes Labe a jeho strategická poloha mu umožňovala kontrolu celého Krkonošského podhůří. Hrad zřejmě vznikl po příchodu řádu německých rytířů do Újezdu (r. 1241), ale před příchodem slezských

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 24.2. 2015

popis

Hlavním objektem hradu byla čtverhranná obytná věž se spodní částí kamennou a horní hrázděnou. Čelo a snáze přístupnou jižní stranu jádra obíhala hradba, severní strana nad prudkým srázem byla jen lehce ohrazena. Veškeré zdivo hradby i věže bylo kladeno nasucho bez použití malty. V jihozápadním koutě odhalil výzkum nepravidelný lichoběžný objekt považovaný za kuchyni a kovárnu, menší stavba nejasného účelu stála i v jihovýchodním rohu.

Trutnov  (TU)