Hrady.cz
Dochovaná budova bývalé tvrze zřejmě postavené v průběhu 15. století. V 2. polovině 17. století opuštěná, později přestavěna nejdříve na sýpku a pak na obytný dům. Jednopatrové stavení se střílnami v patře.
Tvrz od jihovýchodu
Graficke pismenko Ves Budkov je poprvé doložena v r. 1399, kdy patřila k telčskému panství. V urbáři telčského panství sepsaném za Zachariáše z Hradce v l. 1561–1567 se uvádí "Budkov a při něm sídlo". O sto let později byla však již tvrz opuštěna, jak dokládá nápis z r. 1674 v místnosti v přízemí vlevo (dnes zabílený): "Škoda, že toho zámku nechávají." Později byla tvrz upravena na sýpku a v r. 1921 na obytné stavení.
Bývalá tvrz (dnes čp. 19) stojící u rybníka Hejtmana je obdélné, patrové stavení se střílnami v patře. Původně byla obehnána vyzděným příkopem, dnes zasypaným, do něhož se před založením rybníka přiváděla voda náhonem z potoka tekoucího od Strmilova, zčásti ještě zachovaným.
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Jižní Čechy, Svoboda, Praha 1986, 27.10. 2009

Jindřichův Hradec  (JH)
    Střížovice