Hrady.cz
Na místě původního gotického kostela v letech 1744 – 1754 postaven nový kostel v barokním slohu, podle plánů K. I. Dientzenhofera měly být po stranách kostela vystavěny dvě věže, realizována byla stavba pouze jedné.
Kostel sv. Jakuba Většího v Červeném Kostelci
Pohled z náměstí
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Město Červený Kostelec leží 10 km severovýchodně od Náchoda. Nachází se v krásném prostředí nedaleko Orlických hor, Krkonoš, Broumovských stěn a východočeských sklaních měst. V okolí nalezneme turisticky atraktivní oblasti Náchod, údolí řeky Úpy s Ratibořicemi a Babiččiným údolím, Hronov, Police nad Metují a nespočet dalších. V blízkosti města u rybníků Brodský, nebo Špinka jsou autokempinky a krásné koupání.

Kostel sv. Jakuba Většího
    První zpráva o obci Červený Kostelec pochází z roku 1362, v které se hovoří o ustanovení faráře. V té době zde stál původní gotický kostel, tehdy již tedy farní. V 17. století byla fara zrušena přechodně kostel patřil k Náchodu. Od roku 1709 však již byl opět farní. Při velkém požáru města roku 1591 byl zničen i kostel. Ten byl obnoven až v roce 1668. V letech 1744 – 1754 byl kostel nákladem Octavia Piccolominiho, za spolupráce s Kiliánem

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel je jednolodní stavba. Široké kamenné schodiště vedoucí k hlavnímu vchodu je zdobeno sochami sv. Václava a sv. Ludmily. Obě sochy pocházejí z dílny červenokosteleckého sochaře Břetislava Kafky, z let 1929 a 1933. Bohatě zdobené průčelí kostela je doplněno sochou sv. Jakuba Většího ve štítu nad tympanonem. U kostela je umístěno sousoší Kalvárie z poloviny 18. století a Mariánský sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem z roku 1724. Autor

Náchod  (NA)
    Červený Kostelec