Hrady.cz
Dvůr Velvěty je poprvé uveden roku 1333, samotná tvrz však je poprvé zmíněna až r. 1546. Sídlo existovalo ještě za Aldringenů r. 1652. V místě tvrze byl r. 1744 postaven barokní Panský dvůr. Dnes je v rekonstruovaném dvoře restaurace a kanceláře.
Graficke pismenko Na místě bývalé tvrze ve Velvětech stojí barokní Panský dvůr, který je kompletně zrekonstruován a nyní se v něm nachází restaurace. V blízkosti dvora řeku Bílinu překlenuje kamenný obloukový most.
Vladimír Studecký, 13.6. 2007

historie

První zpráva o tvrzi ve Velvětech pochází z r.1546, kdy Jan Velvětský prodával svůj statek. Tvrz se připomíná ještě v roce 1652 při dělení teplického panství mezi členy aldringenovského rodu. O jejích dalších osudech již zprávy nejsou. Roku 1744 byl na místě tvrze vystavěn statek Panský dvůr v barokním slohu. Jeho dominantou je sýpka s mansardovou střechou. Unikátní je především stavbou dřevěného krovu, který je ručně tesaný a spojovaný pomocí

Teplice  (TP)
    Rtyně nad Bílinou