štola sv. Josefa

Dolní Studené
Štola zlatonosného revíru v Kocourském žilném pásu ze 14. století. Délka chodeb 280 m, částečně zatopené. Přístupno pro veřejnost 200 m.
Vchod do štoly
Po pravé straně východ.

Štola sv. Josefa

Graficke pismenko Nedaleko nejvyššího kamenného železničního mostu můžete nalézt štolu sv. Josefa, která byla jedním z důlních děl sloužících při težbě zlata v tomto kraji. Štola je zakreslena na jedné z dochovaných hornických map jílovského revíru z roku 1718. Je pravděpodobné, že těžba v původním starém dole byla obnovena ještě v 18. století.
Celková délka dosud zámých chodeb je 280 m. Z toho je přístupných 200 m. Zatopená hloubení mají hloubku 26 m.

Vytěžená zlatá ruda byla z dolu dopravována povozy na pravý břeh Sázavy, na Žampach, kde byly rudní mlýny.
JC podle cedule u místa, 29.12. 2008

Rodiny s dětmi, Parkoviště, Rezervace